Bij spoed? Bel 24/7 naar 0497 - 643 668

Sterilisatie & castratie

Sterilisatie & castratie

Als u zeker weet dat u niet met uw reu of teef wilt gaat fokken kunt u ervoor kiezen om uw hond onvruchtbaar te laten maken.

De woorden castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. Castratie wordt gebruikt bij een reu en sterilisatie bij een teef, terwijl bij een teef ook sprake is van een castratie, de eierstokken worden namelijk net als de zaadballen van een reu verwijderd. Bij een sterilisatie worden de zaadleiders of eileiders onderbroken en de teef wordt dan nog steeds loops, de hormonen blijven namelijk aanwezig en dat is nu net wat vaak niet gewenst is.

Bij beide geslachten kan dit al vanaf 6 maanden leeftijd, de teef is dan meestal nog niet loops geweest en de reu is nog niet aan zijn pubertijd begonnen. Na deze tijd is het, het beste om een teef 2-3 maanden na een laatste loopsheid te castreren. Bij jonge gezonde dieren valt de operatie vaak mee, want de dieren zijn in een prima conditie en herstellen snel.

We kunnen u adviseren in de juiste keuze voor uw hond of voor de juiste leeftijd waarop de castratie zou kunnen plaats vinden. Middels een schema met de voor- en nadelen die een castratie met zich meebrengt hopen we u een goed overwogen beslissing te kunnen laten maken.

Indien u twijfelt of indien u de effecten van een castratie wilt nabootsen, is het bij de reu mogelijk om middels een chemische castratie, met een injectie of implantaat, een tijdelijke castratie te bewerkstelligen.  Als de chemische castratie is uitgewerkt is hij dan ook weer volledige de oude.

Bij teven is het niet raadzaam om middels de prikpil loopsheden uit te stellen in verband met  bijwerkingen. Zeker niet op langere termijn. Ook daarover kunnen we u informatie geven.