Bij spoed? Bel 24/7 naar 0497 - 643 668

Chippen

Chippen

1 November 2021 zijn de regels omtrent de paspoorten en chips bij honden veranderd om illegale hondenhandel en broodfokkerij zoveel mogelijk te bestrijden.

Elke hond geboren na 1 april 2013 dient binnen  7 weken verplicht gechipt en binnen 8 weken geregistreerd te zijn, zie www.ndg.nl. Voortaan heb je hiervoor een UBN nummer nodig.

En als uw hond mee naar het buitenland gaat (dus ook dieren geboren vóór 2013) is een chip ook verplicht. Een tatoeage is sinds januari 2012 niet meer toegestaan. Ook in Nederland is chippen geen overbodige luxe. Als uw huisdier wegloopt kan via het aflezen van de chip altijd uw adres achterhaald worden. Halsbandjes raken nog wel eens kwijt of dieren kunnen ermee verstrikt komen te zitten.

Let wel op dat de chip ook geregistreerd staat op uw naam en dat uw gegevens online zichtbaar zijn. Door de privacywet moet u actief aanvinken welke gegevens online zichtbaar mogen zijn anders staat er enkel dat eigenaar bekend is bij de databank. U kunt dit controleren door het chipnummer van uw dier in te voeren op www.chipnummer.nl.  Vergeet ook niet een adres- of telefoonnummerwijziging bij de databank door te geven.

De chip wordt net onder de huid geplaatst bij de linker schouder (of soms in de nek of tussen de schouderbladen). Dit kan tegelijkertijd met een vaccinatie gebeuren, maar ook op een ander moment.

De regels omtrent chippen voor fokkers/importeurs/kopers staan hieronder op een rij. De veranderingen omtrent de Europese paspoortjes kunt u op https://www.dapdendriesprong.nl/paspoort vinden.

Fokkers/Importeurs

 • Als fokker of importeur moet u een UBN (Uniek Bedrijfsnummer) aanvragen door u aan te melden bij RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Mocht u al een UBN hebben dan kunt u deze gewoon gebruiken. Ook als u eenmalig een nestje pups fokt, moet u een UBN aanvragen!
 • Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte een chip en een EU-paspoort krijgen.
 • Met een UBN kunt u een hond laten chippen door een dierenarts of chipper. Zorg dat u uw UBN dan bij de hand heeft.
 • De dierenarts of chipper registreert de chip en het paspoort van de hond met behulp van het UBN.
 • Als fokker dien je de pups te registreren bij een aangewezen portaal als ze geboren worden. Hierbij moet u ook de chip van de moeder registreren. (Op deze manier wordt dus een aantal pups aan de moeder gekoppeld bij de geboorte en dit aantal ziet de instantie weer terug als de dierenarts de chips/paspoorten registreert).
 • Als importeur moet de hond binnen 2 weken na aankomst in Nederland de eerste registratie bij een dierenarts laten gebeuren. Deze registreert dan de import, chip en het paspoort.

Kopers van honden

 • U mag als koper alleen een hond kopen met een chip, registratie én een officieel EU-paspoort.
 • Als koper registreert u de hond zelf bij een aangewezen portaal.
 • Wijzigingen (adres, vermissing, export of overlijden van de hond) geeft u als eigenaar zelf door aan de databank.

 

Een UBN nummer aanvragen? Ga naar https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden

De aangewezen portalen (voorheen databanken) zijn:

 1. www.backhomeclub.nl
 2. www.chipbase.nl
 3. www.houdenvanhonden.nl/databankhonden
 4. www.ikbnederland.nl/gezelschapsdieren
 5. www.hondregistreren.nl
 6. www.huisdier-registratie.nl
 7. www.petbase.eu/nl/
 8. www.petlook.nl
 9. www.stichtingchip.nl
 10. www.ndg.nl