Bij spoed? Bel 24/7 naar 0497 - 643 668

Fretten

Vaccinaties

Hondenziekte

Fretten zijn zeer gevoelig voor het hondenziektevirus (distemper). Het virus kan voor hen zelfs gevaarlijker zijn dan voor honden. Gelukkig kunnen we fretten beschermen door ze te vaccineren tegen deze ziekte. Echter is het wel belangrijk dat hiervoor het juiste vaccin wordt gebruikt. Veel vaccins bevatten namelijk onvoldoende afgezwakt virus waardoor een fret hier juist ziek hondenziekte van zou kunnen krijgen. We gebruiken op de kliniek Nobivac Puppy DP plus. Dit vaccin is veilig om bij fretten te gebruiken. Het volgende vaccinatieschema is onder andere door de Universiteits Kliniek samengesteld:

  • Pups vanaf 9 weken: Vaccinatie Hondenziekte
  • Daarna op 14 weken: Vaccinatie Hondenziekte 
  • Daarna jaarlijks: Vaccinatie Hondenziekte 
     
  • Wanneer een fret al ouder dan 3 maanden is en nooit eerder gevaccineerd dan kan deze het beste 2x met een tussentijd van ongeveer 3 weken worden gevaccineerd. Daarna wordt een jaarlijkse vaccinatie aangeraden.
  • Als een fret is gevonden en dus onduidelijk is of deze is gevaccineerd, gaan we er vanuit dat het niet is gebeurd. We vaccineren dan liever een keer extra, dit is minder schadelijk dan niet vaccineren.
  • Drachtige vrouwtjes kunnen tijdens de dracht geënt worden. De pups zijn daarna 6-12 weken na de geboorte beschermd

 

Rabiës

Wanneer u met een fret naar het buitenland wilt reizen of een fret wilt importeren naar Nederland dan is het wettelijk verplicht om het beestje te vaccineren tegen Rabiës (hondsdolheid). De inenting moet, afhankelijk van het land waar de fret naar toe gaat, vaak 3 weken van tevoren gegeven worden.

Daarnaast dient de fret gechipt te zijn en een officieel Europees paspoort hebben om de grens te mogen passeren.