Bij spoed? Bel 24/7 naar 0497 - 643 668

Vakantie

Vakantie

U gaat op vakantie. Gaat uw konijn mee op vakantie of blijft deze thuis bij een oppas? Waar moet u aan denken en wat moet er geregeld worden?

In veel gevallen kan het konijn thuis blijven omdat er vaak wel buren of vrienden zijn die op uw konijn willen passen. Waar moet u aan denken als uw konijn thuis blijft?

  • Telefoonnummer waarop u bereikbaar bent op vakantie
  • Telefoonnummer van uw dierenarts
  • Voldoende voeding/hooi/stro/zaagsel in huis hebben en zorg dat de oppas weet hoeveel gram voer en welk groenvoer het konijn mag hebben.
  • Paspoortje of vaccinatieboekje voor indien een bezoek aan de dierenarts tijdens uw afwezigheid noodzakelijk is.
  • Laat uw oppas dagelijks een keer goed kijken naar de volgende punten: heeft het dier gegeten, gedronken, liggen er verse keutels en is het dier alert. Controleer ook of de achterhand schoon en droog is i.v.m. myasis.

 

Daarnaast is een dierenpension een mogelijkheid. Sommige pensions zijn speciaal gericht op de opvang van konijnen. Let op dat u tijdig contact opneemt met het pension aangezien deze vaak snel vol zitten in vakantieperiodes. Waar moet u aan denken als uw konijn naar een pension gaat?

  • Paspoortje
  • De vaccinaties moeten up-to-date zijn.
  • Vraag verder naar de voorwaarden van het betreffende pension. Zorgt het pension bijvoorbeeld voor het voer of moet u eigen voer meenemen?

Als u het konijn mee op vakantie wilt nemen, is het verstandig om eerst bij het vakantieadres te informeren of het is toegestaan om uw huisdier mee te nemen. Voor het dier is het prettig om tijdens de vakantie een eigen vertrouwde plek te hebben. Voor konijnen die binnen leven is dit bij voorkeur hun eigen hok. Indien u dit hok niet mee kunt nemen of uw konijn verblijft altijd buiten, dan is het verstandig om het dier tijdig te laten wennen aan het nieuwe onderkomen. Op deze manier kunt u zoveel mogelijk onnodige stress vermijden.

Gaat uw konijn mee naar het buitenland dan is de wetgeving wat onduidelijk wat betreft verplichtingen omtrent konijnen. Zorg in elk geval dat uw dier een Europees paspoort heeft en het is verstandig om uw dier te laten vaccineren en chippen. Ook kunt u de website van www.licg.nl raadplegen over de invoereisen of de ambassade van het betreffende land.

 

Vervoeren is voor konijnen een stressvolle situatie. Zorg dat de reis zo comfortabel mogelijk verloopt door hem/haar bijvoorbeeld in een kattenreismandje te vervoeren, door ervoor te zorgen dat de bodem niet te glad is en eventueel met een handdoek het hokje wat donkerder te maken als uw konijn dat prettiger vindt. Zorg dat er voldoende ventilatie is en dat het niet te heet wordt in de auto. Laat het konijn dan ook nooit alleen in de auto want dit kan ernstige gevolgen hebben.