Bij spoed? Bel 24/7 naar 0497 - 643 668

Gebit

Gebit

De Tanden en kiezen van een konijn groeien een leven lang door. Konijnen hebben in de onderkaak 2, maar in de bovenkaak 4 snijtanden. Achter de voorste zichtbare snijtanden bevinden zich nog twee korte tandjes, de zogenaamde stifttandjes. Hierop slijten de ondersnijtanden af, mits de stand van het gebit goed is.

Als de stand van het gebit niet goed is ontstaan er problemen, want dan kunnen de ondertanden niet afslijten. Ze kunnen dan buiten de mond gaan groeien. De zogenaamde olifantstanden. Soms groeien ze zelfs door een lip heen. Als de ondertanden doorgroeien, kunnen de boventanden ook door gaan groeien. Deze groeien vaak met een krul terug de mond in, en kunnen zich zelfs in het verhemelte boren. Een reden voor scheefstand van het gebit is o.a. genetische verandering van de schedel, door fokken veroorzaakt.

Haken aan de kiezen kan bij konijnen van elke leeftijd op een gegeven moment optreden. De haken maken wondjes in de tong en/of in de wang en dit is zeer pijnlijk. Symptoom van haken is dat het konijn steeds langzamer gaat kauwen en zodoende langer over zijn eten doet. Soms stopt het halverwege, om na een poosje weer iets te eten. Vaak heeft het natte mondhoeken of kwijlplekken op de voorpootjes. Bij meer last komt het konijn wel op het etensbakje afgerend, hij heeft wel honger, maar hij gaat niet eten. Nog later zal het konijn stil in een hoekje gaan zitten en reageert niet op eten, het heeft te veel pijn. Als u deze symptomen bij uw konijn ziet is het zaak de kiezen goed te laten nakijken door een dierenarts.