Bij spoed? Bel 24/7 naar 0497 - 643 668

Gebit cavia

De tanden en kiezen van een cavia groeien een leven lang door. Door veel hooi te eten slijten de tanden en kiezen steeds weer mooi kort.

Als de stand van het gebit niet goed is, ontstaan er problemen want dan kunnen de tanden en kiezen niet goed afslijten. Een reden voor scheefstand van het gebit zijn o.a. genetisch, trauma, vitamine C tekort of ontstekingen in de bek. Zo kunnen de snijtanden te lang worden of kunnen de kiezen van de onderkaak een brug over de tong vormen en de kiezen van de bovenkaak in de wangen groeien, waardoor de cavia niet goed meer kan eten (omdat het fysiek niet meer kan en omdat het enorm pijnlijk is).

Symptoom van gebitsproblemen zijn bv minder/niet eten en weinig/geen keutels. Ook zien we vaak dat de diertjes wel naar hun etensbakje komen omdat ze honger hebben maar niet gaan eten vanwege hun pijnlijke bekje. Later zal de cavia stil in een hoekje gaan zitten en reageert niet op eten, het heeft te veel pijn. Als u deze symptomen bij uw dier ziet is het belangrijk het gebit goed te laten nakijken door een dierenarts. Bij doorgegroeide tanden of kiezen is een gebitsbehandeling onder narcose noodzakelijk!