Bij spoed? Bel 24/7 naar 0497 - 643 668

Voorjaar - Parasieten

Voorjaar - Parasieten

Teken

Zodra de temperaturen weer boven de 7-10 graden gaan uitkomen beginnen de teken weer actiever te worden. Als uw huisdier veel tijd buiten doorbrengt, is de kans groot dat hij last krijgt van teken. Een teek houdt zich schuil in hoge struiken of grassen. Een dier hoeft maar langs te lopen en dan klemt een teek zich vast aan de huid. Ze zuigen zich dan vervolgens vol bloed. 

Dit kan irritatie bij uw huisdier geven, maar ook kan een teek tijdens het bloedzuigen ernstige ziektes overdragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme. Dit kan zowel bij dieren als bij mensen voorkomen.

Het is daarom belangrijk om of preventief iets tegen teken te doen of de teek zo snel mogelijk te verwijderen als deze zich heeft vastgebeten aan de huid.

Je wil voorkomen dat een teek op uw huisdier mee reist en in uw tuin terecht komt.

Vlooien

In tegenstelling tot teken kunnen vlooien het hele jaar actief blijven. Een vlo vindt een warme omgeving prettig en zodra deze binnen is, kan hij dus ook gedurende de koude winterdagen prima overleven.

Een vlo heeft 4 stadia in de voorplanting namelijk het eitje, de larve, de pop en als laatste de volwassen vlo.

Vlooien kunnen naast vervelende jeuk, ook wormen met zich meedragen. Het is daarom raadzaam om uw huisdier ook gelijk te ontwormen als deze vlooien heeft. Uw huisdier kan namelijk vlooien op eten tijdens het bijten naar een jeukplek.

Omdat het pop stadium bestand is tegen vrijwel alle preventieve middelen en zich goed kan vast kleven in de omgeving, is het advies om tenminste 3 maanden uw huisdier te behandelen zodra uw huisdier vlooien heeft. Een vlo doet er soms wel 3 maanden over om te ontpoppen. Op deze manier bestrijd je dus alle vlooien die op een later stadium nog uitkomen.

Preventief

U kunt van alles doen om uw huisdier preventief te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van pipetjes, tabletten of een halsband.

 

Wormen

Helaas is het niet altijd goed uitwendig te zien of uw huisdier last heeft van wormen. Gedurende het gehele jaar kan uw huisdier besmet worden met wormen. Dit gebeurt zowel binnens- als buitenshuis. Zo kan een dier aan z'n pootjes, maar ook wij aan onze schoenen het een en ander mee in huis nemen.

Besmetting komt door de opname van eitjes. Dit kan gebeuren door het opnemen van besmette ontlasting, knaagdieren, besmet rauw vlees of karkassen. 

Behandelen tegen wormen is daarom ook raadzaam. Door regelmatig de levenscyclus van de wormen te onderbreken vermindert u het risico om een wormeninfectie te verspreiden. Er gelden verschillende adviezen voor verschillende honden. Gemiddeld is het advies om iedere 3 maanden uw huisdier te ontwormen.

Mocht u vragen hebben over wormen, teken en vlooien middelen en welke het beste zou passen voor u en uw huisdier, neem dan contact op met een van onze assistentes. Zij helpen u graag verder.

Let op

Mocht u op vakantie gaan naar het buitenland met uw huisdier kunnen deze ook weer ander soort teken, wormen en insecten oplopen dan welke in Nederland of België voorkomen.