Bij spoed? Bel 24/7 naar 0497 - 643 668

Bescherming Konijn

Bescherming Konijn

Het voorjaar is weer begonnen. De bomen worden weer groener, de bloemen beginnen te komen en alles krijgt weer wat kleur. Helaas komen met het goede weer ook de muggen en andere bloedzuigende insecten weer om de hoek kijken. Dit is voor onze leuke, speelse en slimme konijnen minder goed nieuws. Insecten kunnen Myxomatose en RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) overbrengen, echter kan dit ook door direct contact met een ander besmet konijn bijvoorbeeld een wild konijn. Het RHD virus kan maanden overleven in de omgeving en kan vervolgens via voer en kleding uw konijn besmetten.

Myxomatose is de herkennen aan eerst dikke, vochtige zwellingen op de kop, meestal rond de ogen, en bij de snuit, vaak overlijden de konijnen binnen 2 weken. 
RHD heeft 2 varianten (RHD1 en RHD2). Bij RHD sterven konijnen heel erg snel. Soms merk je niks aan het konijn en zijn ze enkele uren later overleden. Soms zijn ze een paar uur sloom en lusteloos voor ze overlijden.
In sommige gevallen kan een konijn stuiptrekkingen krijgen en gillen ze voor ze overlijden. Het heet RHD omdat er uit de mond of anus bloedverlies kan optreden.

Gelukkig is er een vaccinatie die de kans op deze ziektes enorm kan verkleinen. Vanaf 5 weken leeftijd kunnen konijnen een combinatievaccinatie krijgen tegen Myxomatose en RHD. Deze vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden om een goede bescherming te houden.

Gedurende de zomermaanden is het daarnaast nog belangrijker om het hok en het konijn zelf goed schoon te houden. Vieze luchtjes en uitwerpselen die in het hok of aan de vacht blijven hangen trekken veel vliegen aan. Vooral de groene of blauwgroene vleesvliegen geven gevaar voor uw konijn. Ze leggen eitjes in de vacht, hieruit komen maden die zich een weg door de huid van het konijn eten. Dit is niet alleen heel pijnlijk voor het konijn maar deze maden produceren ook stoffen die voor afsterving van het weefsel zorgen en dat veroorzaakt weer bloedvergiftiging. 
Naast goede hygiëne bestaan er ook sprays die deze vervelende vliegen op afstand houden. Het is daarbij wel belangrijk dat het hok en de vacht van te voren goed schoon worden gemaakt.