Bij spoed? Bel 24/7 naar 0497 - 643 668

Castratie & sterilisatie

Castratie & sterilisatie

Een castratie/sterilisatie is een operatieve ingreep waarbij het konijn onvruchtbaar wordt gemaakt. In de volksmond spreekt men bij een mannetje over een castratie en bij een vrouwtje over sterilisatie. Echter is dit niet helemaal juist. Omdat we bij een voedster de eierstokken weghalen, heet dit ook een castratie.

Om verschillende redenen kunt u uw konijn laten castreren. We hebben de voor- en nadelen voor u bij elkaar gezet:

Rammelaar

Voordelen

  • Een niet gecastreerde mannetje kan een (niet gesteriliseerd) vrouwtje dekken en daarmee voor ongewenste nakomelingen zorgen.
  • Mannetjes kunnen door hormonen agressief gedrag vertonen naar u als eigenaar of naar soortgenoten waardoor ze onderling kunnen gaan vechten en er flinke wonden of abcessen kunnen ontstaan. Door een castratie is het gemakkelijker om meerdere konijnen tegelijkertijd te houden.
  • Door de mannelijke hormonen kunnen konijnen gaan sproeien in huis.

Nadelen

  • Bij elke operatie en narcose bestaat een, weliswaar klein, narcoserisico.

Wij castreren een mannelijk konijn vanaf ongeveer 4 maanden leeftijd, als de testikels zijn ingedaald.

Let op! De eerste 4-6 weken na castratie is uw konijn nog vruchtbaar omdat er nog spermacellen in het lichaam zitten. Houdt hem dus gedurende die tijd nog apart van de voedster indien u een ongewenst nestje wilt voorkomen.

Voedster

Voordelen

  • Ongewenste nestjes voorkomen
  • Bij de voedster heeft de castratie ook een medische indicatie. Baarmoederkanker en baarmoederontstekingen ontstaan namelijk onder invloed van hormonen. Baarmoederkanker wordt bij 50-80% van de niet-gesteriliseerde voedsters ouder dan 4 jaar gezien. Het is meestal een kwaadaardige kanker die binnen 1-2 jaar kan het uitzaaien naar bijvoorbeeld de longen.
  • Ook bij voedsters kunnen gedragsproblemen ontstaan door de aanwezigheid van hormonen. Ze laten soms dominant gedrag zien en willen hun territorium verdedigen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten als grommen, aanvallen, bijten of stampen met de achterpoten. Ook de vrouwtjes kunnen dit gedrag vertonen richting de eigenaar en soortgenoten.

Nadelen

  • Bij elke operatie en narcose bestaat een, weliswaar klein, narcoserisico.

Voedsters kunnen gesteriliseerd worden vanaf ongeveer 6 maanden. Het liefst doe je dit al voordat ze 1 jaar worden in verband met de baarmoederkanker maar ook omdat een jong dier beter herstelt van de operatie.